NL EN

Over Mieke Kirkels

Mieke Kirkels (Nederweert 1947) studeerde arbeidsmarktbeleid en werkte onder meer als ombudsvrouw op het gebied van gelijke behandeling en als communicatieadviseur. In 1994 richtte ze in haar toenmalige woonplaats Rotterdam de Stichting Het Verhaal op.

In 2008 leidde ze het oral history-project Akkers van Margraten. Daarvoor interviewde ze samen met twee heemkundigen ooggetuigen die de vruchtbare landbouwgrond in hun dorp plots zagen veranderen in een oorlogsbegraafplaats. De compagnie die ermee belast was bestond uit Afro-Amerikaanse soldaten. Voor het eerst hoorde ze van de rassenscheiding in het Amerikaanse bevrijdingsleger. Slechts een van de grafdelvers, Jefferson Wiggins, kon worden getraceerd.

Bekijk hier de nieuwsartikelen rondom het overlijden van Jefferson Wiggins:
Klik hier voor het artikel van NOS.
Klik hier voor het artikel van Newstimes.

Pers

De persaandacht rondom het boek ‘Van Alabama naar Margraten, herinneringen van grafdelver Jefferson Wiggins’ dat daarop volgde, maakte veel los. Zo kwam Mieke in contact met kinderen van Limburgse vrouwen en Afro-Amerikaanse soldaten. Twaalf van hen, allen rond de 70, vonden de tijd rijp om aan Mieke hun levensverhaal te vertellen. Ze luisterde aandachtig en schreef er een nieuw boek over: Kinderen van zwarte bevrijders.

Op 13 september 2015 besteedde het NOS journaal aandacht aan het project:
Klik hier om het NOS item te bekijken (vanaf 11:25).

Lezingen

Mieke Kirkels is deskundig op het gebied van oral history. Aan de hand van persoonlijke verhalen vertelt ze graag en enthousiast over de segregatie in het Amerikaanse bevrijdingsleger en de levens van de zwarte bevrijdingskinderen. U kunt haar boeken voor een lezing via de stichting Schrijvers School en Samenleving of rechtstreeks via:

Boek Mieke


e-mail: info@africanamericanliberators.nl
tel: 06-38906447

Het bijbehorende boek ‘Kinderen van zwarte bevrijders’ is vanaf nu te koop.

Over ‘Van Alabama naar Margraten’:
“Een petite histoire die nog lang nagalmt. [...] Geschreven met oog voor detail, tegen de achtergrond van de 20ste-eeuwse geschiedenis van segregatie. Een echte aanrader!”
- Prof. Dr. Barbara Oomen

Over ‘Kinderen van zwarte bevrijders’:
“Het is een boek dat ons verrast en aan het denken zet.”
- Ad van Liempt

Bestel nu