NL EN

Kinderen van zwarte bevrijders

Terwijl het noorden van het land een strenge hongerwinter tegemoet ging, vierde het zuiden al eind 1944 de vrijheid. In een uitgelaten stemming maakten de Limburgers kennis met hun Amerikaanse bevrijders. Daarbij maakten ze geen onderscheid in huidskleur.

Foto Alex Brothers familie Damen

Zowel witte als zwarte militairen werden ingekwartierd bij families en huisvrouwen deden voor hen de was. Op hun beurt deelden de Amerikanen chocolade, sigaretten en andere schaarse goederen uit. Natuurlijk waren de jonge meiden uit de buurt meer dan welkom op dansavonden die georganiseerd werden voor de bevrijders en die ‘for whites only’ waren. Limburgse jongens en de kerk keken afkeurend toe. De eerste zwangerschappen lieten niet lang op zich wachten. Vanaf 1945 werden in Limburg de eerste bevrijdingskinderen geboren, ongeveer 70 van hen waren kinderen van zwarte bevrijders.

Afkomst verzwegen

Na een paar maanden trokken de troepen weer verder, de vrouwen bleven achter met het kind. Vaak werden er nog wat brieven over en weer geschreven, maar meestal was de verliefdheid niet opgewassen tegen de afstand.

Een ongehuwde moeder of een buitenechtelijke zwangerschap was in die tijd een grote schande. Sommige kinderen werden, al dan niet liefdevol, opgevoed door hun biologische moeder en een stiefvader. Anderen groeiden op in een kindertehuis of pleeggezin. Door hun donkere huidskleur waren ze in het roomwitte Limburg gemakkelijk te herkennen als ‘Amerikaantjes’. Toch kregen de meesten nooit te horen wie hun biologische vader is. Over hun afkomst werd vooral gezwegen.

Openhartige verhalen

In Kinderen van zwarte bevrijders vertellen twaalf van deze donkere bevrijdingskinderen hun levensverhaal. Voor de meesten van hen is het beslist niet gemakkelijk om hun verzwegen verleden te reconstrueren. Toch praten ze openhartig over liefde, familie, discriminatie en soms zelfs misbruik. Hun herinneringen, en de verhalen van Limburgers die de zwarte Amerikanen zagen komen en gaan, vullen een leemte in de geschiedschrijving van de bevrijding van Nederland.

Het bijbehorende boek ‘Kinderen van zwarte bevrijders’ is vanaf nu te koop.

“Het is een boek dat ons verrast en aan het denken zet.”
- Ad van Liempt

Bestel nu

Over de jeugd van Rosy

“Al in haar kindertijd heeft Rosy last van haar afwijkende uiterlijk. Ze herinnert zich scheldwoorden als ‘zwarte’ en ‘neger’ en ook hoort ze van mensen in de mijnwerkerskolonie: ‘Je bent een Amerikaantje.’ Ook al is ze altijd mooi gekleed, met een grote witte strik in het haar, toch voelt ze zich een ongelukje. In de klas is ze altijd bang overgeslagen te worden. Haar mening wordt nooit gevraagd. Ze groeit op tot een heel onderdanig, onzeker meisje.”